Call usRagna Debats, dromen worden werkelijkheid.

De Nederlanders waren sterk vertegenwoordigd het op het WK Ultratrail in Portugal, met z’n tienen liepen ze zo hard mogelijk. Ze stelden niet teleur, integendeel.. Maar wie zijn ze? Na het WK maakten ze even tijd vrij voor Betrail en Trailrunner.be Onze eerste vrouwelijke topper is Ragna Debats. Deze trailster laat ons dromen, want laaglanders kunnen vanaf nu meespelen voor een podium op het WK.. Ze behaalde maar liefst een derde plaats. Hoedje af.


Korte voorstelling van de atleet.

Ragna Debats, 37 jaar, moeder van Onna (2jaar) en verder als job scrap dealer.

Hoelang trail je al? Hoe ben je begonnen met trailrunning?

 7 jaar geloof ik. Ik ben ermee begonnen na mijn carriere als paardentrainster (dressuur). Via Duitsland en Engeland kwam ik in Spanje terecht, waar ik de bergsport leerde kennen. Over kleine paadjes rennen herinnerde mij aan de wilde, avontuurlijke buitenritjes die ik met onze pony's maakte door de beekse bossen toen ik klein was. Ik kreeg hierbij hetzelfde vrijheidsgevoel.

 Hoe heb het WK voorbereid?

 Ik ben er kort na de Matterhorn Ultraks mee begonnen. Samen met mijn partner Pere, hebben we de PSR (Pyrenees Stage Run) gelopen, een 7-daagse teamwedstrijd (7 etappes, 250km, 15000 positieve hoogtemeters). Daarna heb ik er met specifieke trainingen verder naar toegewerkt.

Hoe is de wedstrijd verlopen?

Wel redelijk volgens plan wat ritme en voeding betreft. Ik voelde me sterk en goed voorbereid en zag alle kansen openliggen, maar ik vermoedde niet dat ik direct voor een podiumplaats zou gaan strijden.

Waar train je voornamelijk? Vlak terrein? Bergen? ..?

Een combinatie eigenlijk. Ik maak soms behoorlijk wat hoogtemeters per week, maar train ook veel op vlak terrein.

Bedankt Ragna en tot gauw ergens op de trails !
Bron : Betrail.be
Link : http://www.betrail.be/fr/node/266366